Nazovite nas: 098 948 6188

RADNO VRIJEME: pon-pet 8 - 17

Centralno grijanje

radiatorTopao dom u pravom smislu te riječi osnovna je odlika života suvremenog čovjeka a prije svega i potreba. Centralno grijanje je sistem pomoću kojeg se u cijelom stanu, kući odnosno nekom određenom prostoru održava stalna temperatura. Toplinski izvor (kotao, bojler) nalazi se izvan grijaćih prostora s kojim su povezani cijevnom ili kanalnom mrežom kroz koju struji ogrijevni medij (voda, para, zrak). Temperatura se predaje preko ogrijevnih tijela postavljenih unutar prostora koji želimo zagrijavati. Svaki dodatni stupanj više u prostoru koji se grije znači dodatnu nepotrebnu potrošnju energije i novca. Prema našim izvorima povećanje temperature grijanja prostora 1*C znači 6% veću potrošnju goriva za grijanje.

  • Podno centralnog grijanja je sustav kod kojeg je postignuta gotovo idealna raspodjela temperature u prostoriji gdje je temperatura uz pod viša a temperatura prema stropu opada.
  • Ako je temperatura ljudskog stopala niža od 4*C čovjek osjeća izrazitu hladnoću u nogama pa je radi te osjetljivosti jedan od najugodnijih sistema grijanja jer je poznato kako čovjek istu količinu temperature gubi preko stopala kao i preko cjelokupne površine tijela. Stoga je povoljnije da je temperatura poda viša a u zoni glave niža. Prašina je uvijek nepoželjna u bilo kojem kućanstvu a podno grijanje radi malog strujanja zraka ne podiže prašinu kao kod radijatorskih sistema grijanja. Podno grijanje je najekonomičniji sistem grijanja ako je kotao za zagrijavanje kondenzacijski. Ušteda čak do 30%.

Savjet stručnjaka iz tvrtke MMM INSTALACIJE, vl. Miroslav Kuharović

1. Koji su najčešći razlozi zbog kojih se nameće potreba za sanacijom dimnjaka?

Najveća potreba za sanacijom dimnjaka je zbog zamjene plinskog atmosferskog ili turbo bojlera sa novim kondenzacijskim bojlerom. Novi kondenzacijski uređaji imaju veću iskoristivost tako da rade na niskoj izlaznoj temperaturi dimnih plinova gdje dolazi do kondenzacije u samom dimnjaku, tj. taj kondenzat se vraća u bojler i odvodi u kanalizaciju. Za kondenzacijske bojlere najbolje bi bilo izvesti dimnjak s PP cijevima atestiranim od proizvođača do 120 *C. Svi drugi materijali su manje otporni na kondenzat koji stvara jako agresivnu lužinu.

2. Osim čišćenja, da li je neophodna još neka vrsta održavanja kako bi se dimnjak sačuvao?

Posebno održavanje dimnjaka nije potrebno jer je dimnjak uvijek čist, osim što područni dimnjačar svake 2 godine treba provjeravati sagorjevanje bojlera (da li pravilno radi). Također, i ovlašteni serviser na svakom servisu treba provjeriti te poštelati bojler kako bi trošio manje energije i da se ne ošteti dimnjak sa lošim izgaranjem.

3. Koji je Vaš savjet prije ugradnje dimnjaka?

1. Prije ugradnje dimnjaka potrebno je tražiti negativni nalaz od područnog dimnjačara
2. Od ovlaštenog projektanta za strojarske instalacije tražiti nacrt plinske instalacije i proračun dimnjaka za marku aparata za koju ste se odlučili
3. Poslati svu dokumentaciju ovlaštenom instalateru koji radi s navedenom markom bojlera da napravi ponudu i odradi posao
4. Pozvati područnog dimnjačara da provjeri (napravi tlačnu probu) i da pozitivan nalaz dimnjaka
5. Pozitivni nalaz dimnjaka SKENIRATI, poslati instalateru koji je odradio posao radi prijave radova u plinari i izdavanja garancije za bojler.

gosp. Miroslav Kuharović, MMM INSTALACIJE, vl. Miroslav Kuharović

Pročitajte više na linku.

MMM Instalacije © 2015 All rights reserved. Web dizajn novi-web.com